Saturday, September 24, 2016

AH, viitorul incepe dupa douazeci de ani!


Dupa un sfert de secol de… inceputuri in bedeaua nationala, ca unul care le-a vazut pe toate, va invit la o aniversare dar si la mai multe comemorari. Fanzinul AH, BD! implineste, cu numarul 26, douazeci de ani de aparitii… Cat despre comemorari, macar sa nu mai ignoram ce s-a petrecut pe scena BD romaneasca pana la piesa care se joaca acum. Au fost titluri de publicatii si de carti si albume, au fost nume de autori, de promotori si suporteri si traducatori si jurnalisti si editori – de multe ori toate sub cate un singur nume - pana la asezarea lucrurilor de acum.
In toti acesti ani AH, BD! a strans, vrand-nevrand, pagini de istorie, reflectand, inevitabil, schimbarile din acest domeniu, dar si, vai, rupturile, pe care si-a dorit sa le lege de bine, de rau. Astfel a inmugurit si fanzinelul cu antitudine Sanki.
AH! a evoluat dupa nevoi si buget, dupa retehnologizari succesive…  De pe hartia de ziar, la cea de imprimanta si la glossy, de la monocromie la policromie si, in cele din urma, in virtual, AH, BD! este disponibil acum in cea mai mare parte (1-23) pe syndicart.net, acolo unde in peste 12 ani am strans si mai multa istorie vie: forum, cronici, analize, interviuri, reportaje. BULA este Tintinul nostru, plecatul nostru brambura prin lume. El este si cel care prezinta AH, BD! numar de numar de douazeci de ani.
Vom fi la Comics Fest, pentru ca este un eveniment BD care i se potriveste lui AH! E cu bedele si cu prieteni care ne bine primesc. Noi, in schimb, vom bine veni cu ultimele numere in print, pentru ca, AH, iubim hartia! Acestea sunt numerele:
24 (Jurnal de Pifan, pentru cei suficient de maturi ca sa fie nostalgici, dar si pentru ceilalti iubitori de BD)
25 (SAMCA, al treilea volum al seriei MONSTRI), aparut in doua editii,
26 (20 de ani, pentru ca viitorul incepe dupa 20 de ani), aniversar, care cuprinde o culegere de bedele dupa scriitorul Ovidiu Bufnilă aparute de-a lungul timpului in magazinul de subcultura pentru toate elitele, precum si lucrari inedite, mai multe coperte decat in mod normal, normal! ca si cateva articole la bilant, care nu fac niciun bilant :)

„Cum nu mai vreau păreri, nici nu vreau vi le impun pe ale mele. Din spirit de auto-contradicție doar cu una dau în gard (...): nu cred că banda desenată (mai ales cea românească) are nevoie de păreri, de critică, de exegeză pentru a exista, a supraviețui, a se întări.” – Cristina Anghel, Dijon
„Douăzeci și cinci de numere, sute de articole, sute de benzi desenate, peste o sută de autori. Pentru toate astea, “Ah, BD!” va ocupa mereu un loc special în biblioteca amintirilor mele.” – Eduard Pandele, Bucuresti
…banda desenată se aseamănă cu rezultatul unei altoiri. Pe desen s-a grefat textul. Sau desenul a fost alăturat textului, trecând de nivelul de ilustrație. Avem același copac, dar în el atârnă fructe diferite. Le degustăm diferit. Pe unele, dintr-o privire. Pe altele, în timp.” – Florin Leodor Dănilă, Timisoara

Vorba multa, saracia desenului, asa ca veniti sa ne vedeti, sa ne rasfoiti pe bune.

Allons vers de nouvelles aventures! Dans la joie! ” – Pierre Pascal 1927-1998

Ubi BD, ibi Patria!


                                                                                                     Marian Mirescu

No comments:

Post a Comment